Athene

het leven van de eerste democratie

Prijs € 21,99

Voor 21.00 besteld, morgen in huis.

Actie: Geen verzendkosten!

Ook beschikbaar als:

Anton van Hooff

Paperback | April 2012 |

Bekijk recensies
Gebaseerd op 1 beoordeling
Beoordeel dit boek ook!

Beschrijving

De Atheense democratie was meer dan een staatkundig systeem van volksmacht (dèmokratia). Debatten over haar betekenis deed mensen voor het eerst in de geschiedenis nadenken over politiek.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Anton van Hooff
Uitgever
Ambo
ISBN
9789026324987
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2012
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

De Atheense democratie was meer dan een staatkundig systeem van volksmacht (dèmokratia). Debatten over haar betekenis deed mensen voor het eerst in de geschiedenis nadenken over politiek. De volksvergadering en de juryrechtbanken maakten de welsprekendheid tot een kunde. In het open klimaat van de democratie was geen enkel huisje heilig: uit alle hoeken van de Griekse wereld trokken intellectuelen naar de 'leerschool' van Griekenland.

Het toneel, onderdeel van religieuze festivals, had een centrale plaats in de democratie: voor het bijwonen van tragedies en komedies kregen de bezoekers een vergoeding. Zo kreeg de literatuur een enorme impuls. Maar ook de Akropolis is een monument van de democratische cultuur. Bovenal bracht de democratie 'betere manieren' bij, zoals gelijkberechtiging, respect voor wetten, openbare veiligheid, verdraagzaamheid en vermindering van wreedheid tegenover mensen en dieren.
 

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Anton van Hooff
Uitgever
Ambo
ISBN
9789026324987
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2012
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig

Ultieme leestip