Bakker in familienamen

Prijs € 21,75

Levertijd: 5-8 werkdagen

Actie: Geen verzendkosten!

Jan Spendel

Paperback | December 2012 |

Bekijk recensies
Gebaseerd op 3 beoordelingen
Beoordeel dit boek ook!

Beschrijving

De achternaam Bakker staat in ons land op de eerste plaats in de top tien van beroepsnamen onder de familienamen. En niet zonder reden. Het beroep van bakker stond vroeger in hoog aanzien. Velen waren er trots op en gebruikten de naam. De naam Bakker komt vandaag de dag zo vaak voor dat deze niet meer opvalt. En daarombesloot Jan Spendel om deze naam maar eens in het zonnetje te zetten. Een bakker bakt niet alleen brood, koek en suikerwaar. Er zijn ook bakkers die uit klei bakken. Denk maar aan de potten-, steen-, plateel-, porselein-, pijpen- en tegel-bakkers. Spendel verklaart meer dan 700 bakkersnamen: van Aardewerk tot Zuurdeeg. Bij 90 familienamen gaat hij dieper in op de herkomst en/of verklaring. Naast het verklaren van namen geeft de auteur ook een kijkje in de ontstaansgeschiedenissen van de diverse oude bakkersberoepen. Als toegift krijgt de lezer spreekwoorden, uitdrukkingen, volksverhalen en curiosa voorgeschoteld. Nooit eerder is over dit onderwerp een boek geschreven. Wie Bakker heet moet het zeker lezen.

Volledige beschrijving

Recensies

21-mei-2013

Saskia Bogaart

Alle 1 beoordelingen

Specificaties

Auteur
Jan Spendel
Uitgever
Gopher
ISBN
9789051798081
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2012
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
228

Beschrijving

De achternaam Bakker staat in ons land op de eerste plaats in de top tien van beroepsnamen onder de familienamen. En niet zonder reden. Het beroep van bakker stond vroeger in hoog aanzien. Velen waren er trots op en gebruikten de naam. De naam Bakker komt vandaag de dag zo vaak voor dat deze niet meer opvalt. En daarombesloot Jan Spendel om deze naam maar eens in het zonnetje te zetten.

Een bakker bakt niet alleen brood, koek en suikerwaar. Er zijn ook bakkers die uit klei bakken. Denk maar aan de potten-, steen-, plateel-, porselein-, pijpen- en tegel-bakkers. Spendel verklaart meer dan 700 bakkersnamen: van Aardewerk tot Zuurdeeg. Bij 90 familienamen gaat hij dieper in op de herkomst en/of verklaring.

Naast het verklaren van namen geeft de auteur ook een kijkje in de ontstaansgeschiedenissen van de diverse oude bakkersberoepen.

Als toegift krijgt de lezer spreekwoorden, uitdrukkingen, volksverhalen en curiosa voorgeschoteld. Nooit eerder is over dit onderwerp een boek geschreven. Wie Bakker heet moet het zeker lezen.

21-mei-2013

Saskia Bogaart

Bakkersnamen

Jan Spendel heeft als amateurgenealoog grote belangstelling voor achternamen, en hij publiceert daar geregeld over. Hij schreef al boeken over buitenlandse achternamen, over “'onwelvoeglijke, bespottelijke en vreemde familienamen”, en over namen die met de woorden smid, meier en molen te maken hebben. Onlangs verscheen er weer zo’n boek waarin een ambacht centraal staat, namelijk Bakker in familienamen, een lexicon van alle Nederlandse en Vlaamse achternamen die met het bakkersvak te maken hebben. Niet alleen de broodbakkers komen hierin aan de orde, maar ook de potten-, steen-, porselein-, pijpen- en plateelbakkers. De achternamen bestrijken dan ook een breed scala, van Koekebakker en Becker tot Tiggelaar, Kruik en Steenbeeckelier. Behalve het namenlexicon bevat het boek ook enige encyclopedische hoofdstukken waarin een beeld wordt geschetst van wat al die verschillende bakkers nu precies deden. Recensie uit Onze Taal.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jan Spendel
Uitgever
Gopher
ISBN
9789051798081
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2012
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
228

Ultieme leestip