Boekverkopers van Europa

het Nederlandse zeventiende-eeuwse uitgevershuis Elzevier

Prijs € 49,99

Uitverkocht

Hardback | November 2000 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De Elzeviers zijn de beroemdste Nederlandse uitgeversfamilie van de Gouden Eeuw. De stamvader van het geslacht, Lodewijk Elzevier (geboren te Leuven rond 1546/7), kwam in 1580 naar Leiden, waar het boekenbedrijf een grote opbloei kende ten gevolge van de stichting van de Leidse universiteit. Later volgden vestigingen in Den Haag, Amsterdam en Utrecht. In totaal waren de verschillende takken van de Elzevier-dynastie verantwoordelijk voor zo'n 1.600 uitgaven, die het bedrijf in de zeventiende eeuw maar ook daarna een enorme faam bezorgden. Uitgangspunt voor deze bundel is de betekenis van de Elzeviers voor de internationale uitwisseling van kennis en ideeën door het gedrukte woord tijdens de zeventiende eeuw. Een twintigtal auteurs uit binnen- en buitenland besteedt aandacht aan de werkzaamheid van de Elzeviers in de Republiek, hun relaties met het buitenland, en aan de inwendige en uitwendige aspecten van hun uitgaven: analyse van het fonds, redactioneel beleid, typografie en boekillustratie. Daarnaast wordt ingegaan op het bibliofiel en bibliografisch `Nachleben' van de Elzeviers. De uitgave, die rijk is geïllustreerd, bevat tevens een uitputtende bibliografie van alles wat ooit over de Elzeviers is geschreven. Deze uitgave bevat de handelingen van een congres over de Elzeviers dat in 1997 door de Nederlandse Boekhistorische Vereniging werd georganiseerd.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
AUP Wetenschappelijk
ISBN
9789057301162
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2000
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

De Elzeviers zijn de beroemdste Nederlandse uitgeversfamilie van de Gouden Eeuw. De stamvader van het geslacht, Lodewijk Elzevier (geboren te Leuven rond 1546/7), kwam in 1580 naar Leiden, waar het boekenbedrijf een grote opbloei kende ten gevolge van de stichting van de Leidse universiteit. Later volgden vestigingen in Den Haag, Amsterdam en Utrecht. In totaal waren de verschillende takken van de Elzevier-dynastie verantwoordelijk voor zo'n 1.600 uitgaven, die het bedrijf in de zeventiende eeuw maar ook daarna een enorme faam bezorgden.

Uitgangspunt voor deze bundel is de betekenis van de Elzeviers voor de internationale uitwisseling van kennis en ideeën door het gedrukte woord tijdens de zeventiende eeuw. Een twintigtal auteurs uit binnen- en buitenland besteedt aandacht aan de werkzaamheid van de Elzeviers in de Republiek, hun relaties met het buitenland, en aan de inwendige en uitwendige aspecten van hun uitgaven: analyse van het fonds, redactioneel beleid, typografie en boekillustratie. Daarnaast wordt ingegaan op het bibliofiel en bibliografisch `Nachleben' van de Elzeviers. De uitgave, die rijk is geïllustreerd, bevat tevens een uitputtende bibliografie van alles wat ooit over de Elzeviers is geschreven.

Deze uitgave bevat de handelingen van een congres over de Elzeviers dat in 1997 door de Nederlandse Boekhistorische Vereniging werd georganiseerd.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
AUP Wetenschappelijk
ISBN
9789057301162
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2000
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig