Cultuurgeschiedenis

een handboek

Prijs € 25,95

Uitverkocht

Karel Vanhaesebrouck

Paperback | Oktober 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Dit handboek doorloopt in dertien chronologisch geordende hoofdstukken de westerse cultuurgeschiedenis, van de Griekse democratie tot aan de crisis van het postmodernisme.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Karel Vanhaesebrouck
Uitgever
ASP
ISBN
9789054878926
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2011
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
168

Beschrijving

Wat kunnen we leren van de Griekse democratie? Waarom kondigt zich reeds in de late middeleeuwen onomkeerbaar de moderne tijd aan? Waarom zit Hamlet nog steeds in elk van ons? Of waarom net niet? Is het decadentisme van het hoofdpersonage in Tegen de Keer van Huysmans eigentijds of out of place? En wat kan Heart of Darkness van Joseph Conrad ons leren over het kolonialisme en het postkolonialisme? Wat vertellen fenomenen als het pretpark van Coney Island ons over de moderniteit?

Cultuurgeschiedenis. Een handboek doorloopt in dertien chronologisch geordende hoofdstukken de westerse cultuurgeschiedenis, van de Griekse democratie tot aan de crisis van het postmodernisme. Dit didactisch opgevatte handboek op inleidend niveau besteedt aandacht aan de belangrijkste culturele ontwikkelingen binnen die cultuurgeschiedenis en hun verwevenheid met hun politieke, sociale en economische context. Daarbij wordt geenszins encyclopedische volledigheid nagestreefd. Elk tijdsgewricht wordt vanuit een specifieke culturele invalshoek belicht. Doorheen het boek wordt bijzondere aandacht besteed aan de hedendaagse relevantie van transhistorische ontwikkelingen binnen de cultuurgeschiedenis. Ook de historische bepaaldheid van het ‘historisch spreken’ zelf vormt een belangrijk aandachtspunt.

Cultuurgeschiedenis. Een handboek is niet het definitieve overzicht van de westerse cultuurgeschiedenis. Het is wel een didactisch instrument dat zich richt op beginnende studenten in het hoger onderwijs (kunsten, geesteswetenschappen, journalistiek e.a.). Elk hoofdstuk levert basismateriaal voor een hoorcollege van 2 uur op inleidend niveau.
 

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Karel Vanhaesebrouck
Uitgever
ASP
ISBN
9789054878926
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2011
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
168