De middeleeuwen zijn anders

cultuur en literatuur van de 12de tot de 15de eeuw

Prijs € 51,99

Uitverkocht

Jozef Janssens

Paperback | November 2005 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De middeleeuwen zijn anders Cultuur en literatuur van de 12de tot de 15de eeuw De middeleeuwers pletten de aardbol tot een platte schijf waar men kon afvallen. De middeleeuwers verdrukten de vrouw en verbrandden meedogenloos hun heksen. De middeleeuwers bevolkten hun wereld met afschuwelijke monsters. Kortom tussen de Oudheid en de Renaissance ging de Europese cultuur door de donkerste tunnel van de geschiedenis. Stellingen waarmee nog niet zo lang gelden gretig-luisterende schoolkinderen werden overdonderd: middeleeuwers waren barbaars, aten met de handen, gingen niet netjes naar het toilet Ongemeen duistere tijden dus. Wat is historische waarheid en wat is verzonnen? Waarom konden deze gemeenplaatsen zolang blijven voortleven? En hoe komt het dat in de romantiek de middeleeuwen dan weer plots werden gedealiseerd als ht tijdperk van de ridderidealen en gentleman-cultuur? Waarom worden we vandaag overspoeld door een echte middeleeuwen-interesse? Maar vooral ook: hoe waren de middeleeuwen ECHT? Dat zijn de vragen die Jozef Janssens beantwoordt in dit schitterend pleidooi voor een onbevangen gesprek met de middeleeuwse mens. Jozef Janssens (Rijksvorsel, 1944), vice-rector van de K.U.Brussel, leidde het team dat instond voor de felopgemerkte facsimile-uitgave 'Van den vos Reynaerde. Het Comburgse handschrift' (Davidsfonds, 1991).

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jozef Janssens
Uitgever
AUP Wetenschappelijk
ISBN
9789053568507
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2005
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
227

Beschrijving

De middeleeuwen zijn anders
Cultuur en literatuur van de 12de tot de 15de eeuw

De middeleeuwers pletten de aardbol tot een platte schijf waar men kon afvallen. De middeleeuwers verdrukten de vrouw en verbrandden meedogenloos hun heksen. De middeleeuwers bevolkten hun wereld met afschuwelijke monsters. Kortom tussen de Oudheid en de Renaissance ging de Europese cultuur door de donkerste tunnel van de geschiedenis.

Stellingen waarmee nog niet zo lang gelden gretig-luisterende schoolkinderen werden overdonderd: middeleeuwers waren barbaars, aten met de handen, gingen niet netjes naar het toilet Ongemeen duistere tijden dus.

Wat is historische waarheid en wat is verzonnen? Waarom konden deze gemeenplaatsen zolang blijven voortleven? En hoe komt het dat in de romantiek de middeleeuwen dan weer plots werden gedealiseerd als ht tijdperk van de ridderidealen en gentleman-cultuur? Waarom worden we vandaag overspoeld door een echte middeleeuwen-interesse? Maar vooral ook: hoe waren de middeleeuwen ECHT?

Dat zijn de vragen die Jozef Janssens beantwoordt in dit schitterend pleidooi voor een onbevangen gesprek met de middeleeuwse mens.

Jozef Janssens (Rijksvorsel, 1944), vice-rector van de K.U.Brussel, leidde het team dat instond voor de felopgemerkte facsimile-uitgave 'Van den vos Reynaerde. Het Comburgse handschrift' (Davidsfonds, 1991).

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jozef Janssens
Uitgever
AUP Wetenschappelijk
ISBN
9789053568507
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2005
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
227

Ultieme leestip