De productie van literatuur

het Nederlandse literaire veld 1800-2000

Prijs € 27,50

Uitverkocht

Paperback | Juli 2006 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Literatuur wordt gemaakt door wie ermee omgaat. Uitgevers kiezen teksten die ze op de markt brengen. Uit dat aanbod selecteren critici boeken waaraan zij waarde toekennen, en die ze zo van een context voorzien. Auteurs sturen ondertussen de beeldvorming via poëticale statements in manifesten, essays of interviews. Vervolgens geven in het literatuuronderwijs samenstellers van schoolboeken en leraren die bestaande visies door. Aldus wordt in een proces van gezamenlijke actie, die gepaard gaat met een aanhoudende strijd over kwaliteit, literatuur geproduceerd. Hoe verwerven de spelers in het literaire veld hun posities en hoe gebruiken ze die? Insiders en vooraanstaande onderzoekers geven het antwoord. Elf historisch opgezette hoofdstukken belichten de zo diverse aspecten van het literaire veld. Laurens van Krevelen vertelt bijvoorbeeld de geschiedenis van uitgeverij Meulenhoff. Nel van Dijk analyseert de kunstkritiek in de Nederlandse dagbladpers tijdens het interbellum en Susanne Janssen doet dat voor de periode na de Tweede Wereldoorlog. Gert-Jan Johannes memoreert het literatuuronderwijs in de negentiende eeuw en Marc Verboord kijkt naar de hedendaagse situatie. Gillis Dorleijn en Wiljan van den Akker beschouwen literatuuropvattingen als denkstijl. Ook aan bod komen veelbesproken recente bedreigingen vanuit onze door commercialisering en globalisering getekende ‘postmoderne’ cultuur. De productie van literatuur biedt een onmisbare synthese van recent literatuursociologisch onderzoek en bevat een uitvoerige bibliografie die docenten, studenten én geïnteresseerden zal inspireren. Gillis Dorleijn (1951) en Kees van Rees (1942) zijn werkzaam aan de universiteit van Groningen en de universiteit van Tilburg, waar ze respectievelijk Nederlandse letterkunde en cultuursociologie doceren. Samen verzorgden zij enkele invloedrijke publicaties, waaronder De impact van literatuuropvattingen in het literaire veld, waarin voor het eerst de empirische literatuursociologie en het literair-historische en poëticale onderzoek werd samengebracht.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Uitgeverij Vantilt
ISBN
9789077503447
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2006
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
375

Beschrijving

Literatuur wordt gemaakt door wie ermee omgaat. Uitgevers kiezen teksten die ze op de markt brengen. Uit dat aanbod selecteren critici boeken waaraan zij waarde toekennen, en die ze zo van een context voorzien. Auteurs sturen ondertussen de beeldvorming via poëticale statements in manifesten, essays of interviews. Vervolgens geven in het literatuuronderwijs samenstellers van schoolboeken en leraren die bestaande visies door. Aldus wordt in een proces van gezamenlijke actie, die gepaard gaat met een aanhoudende strijd over kwaliteit, literatuur geproduceerd. Hoe verwerven de spelers in het literaire veld hun posities en hoe gebruiken ze die? Insiders en vooraanstaande onderzoekers geven het antwoord.
Elf historisch opgezette hoofdstukken belichten de zo diverse aspecten van het literaire veld. Laurens van Krevelen vertelt bijvoorbeeld de geschiedenis van uitgeverij Meulenhoff. Nel van Dijk analyseert de kunstkritiek in de Nederlandse dagbladpers tijdens het interbellum en Susanne Janssen doet dat voor de periode na de Tweede Wereldoorlog. Gert-Jan Johannes memoreert het literatuuronderwijs in de negentiende eeuw en Marc Verboord kijkt naar de hedendaagse situatie. Gillis Dorleijn en Wiljan van den Akker beschouwen literatuuropvattingen als denkstijl. Ook aan bod komen veelbesproken recente bedreigingen vanuit onze door commercialisering en globalisering getekende ‘postmoderne’ cultuur. De productie van literatuur biedt een onmisbare synthese van recent literatuursociologisch onderzoek en bevat een uitvoerige bibliografie die docenten, studenten én geïnteresseerden zal inspireren.

Gillis Dorleijn (1951) en Kees van Rees (1942) zijn werkzaam aan de universiteit van Groningen en de universiteit van Tilburg, waar ze respectievelijk Nederlandse letterkunde en cultuursociologie doceren. Samen verzorgden zij enkele invloedrijke publicaties, waaronder De impact van literatuuropvattingen in het literaire veld, waarin voor het eerst de empirische literatuursociologie en het literair-historische en poëticale onderzoek werd samengebracht.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Uitgeverij Vantilt
ISBN
9789077503447
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2006
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
375