De Verlichting

pijler van onze beschaving

Prijs € 30,90

Uitverkocht

Karel Poma

Paperback | Juli 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Dit essay gaat over de beschaving, de Verlichting, de waarden, het Westerse samenlevingsmodel, en over de politieke expressie van deze beschaving: de parlementaire democratie. Het bespreekt de filosofie die aan de basis ligt en maakt een balans op van alle aspecten die de hedendaagse beschaving uitmaken, wat haar voorafging, hoe zij is ontstaan en geëvolueerd. De auteur onderstreept het bijzondere belang van Newton, Locke, Hume, Smith, Montesquieu, Kant, La Fayette... Aparte aandacht gaat naar de parlementaire democratieën van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk. In een volgend hoofdstuk belicht hij het proefondervindelijk onderzoek. De auteur staat ook stil bij de rol van de vrijmetselarij, onder meer bij de totstandkoming van de Amerikaanse grondwet. Vervolgens gaat hij in op de gevaren die dit erfgoed van de Verlichting bedreigen: fundamentalisme, onevenwicht tussen de belangen van individu en maatschappij, tegenstellingen tussen linkse en rechtse politiek, de keuze tussen republiek en monarchie, het globaliseringsvraagstuk ... Het boek is bedoeld voor mensen die minder vertrouwd zijn met het gedachtegoed van de Verlichting en voor hen die hieromtrent hun twijfels hebben of er onverschillig tegenover staan. Uiteindelijk gaat het om het antwoord op volgende twee vragen: wat is zo kenmerkend voor onze beschaving en wat is het ideaal op basis waarvan een gemeenschap kan functioneren? Over de auteur(s): Karel Poma studeerde scheikunde. Hij was de eerste milieuminister in België en de eerste vrijzinnige Vlaamse minister van cultuur.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Karel Poma
Uitgever
Garant
ISBN
9789044123999
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2009
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
301

Beschrijving

Dit essay gaat over de beschaving, de Verlichting, de waarden, het Westerse samenlevingsmodel, en over de politieke expressie van deze beschaving: de parlementaire democratie. Het bespreekt de filosofie die aan de basis ligt en maakt een balans op van alle aspecten die de hedendaagse beschaving uitmaken, wat haar voorafging, hoe zij is ontstaan en geëvolueerd.

De auteur onderstreept het bijzondere belang van Newton, Locke, Hume, Smith, Montesquieu, Kant, La Fayette... Aparte aandacht gaat naar de parlementaire democratieën van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk. In een volgend hoofdstuk belicht hij het proefondervindelijk onderzoek. De auteur staat ook stil bij de rol van de vrijmetselarij, onder meer bij de totstandkoming van de Amerikaanse grondwet. Vervolgens gaat hij in op de gevaren die dit erfgoed van de Verlichting bedreigen: fundamentalisme, onevenwicht tussen de belangen van individu en maatschappij, tegenstellingen tussen linkse en rechtse politiek, de keuze tussen republiek en monarchie, het globaliseringsvraagstuk ...

Het boek is bedoeld voor mensen die minder vertrouwd zijn met het gedachtegoed van de Verlichting en voor hen die hieromtrent hun twijfels hebben of er onverschillig tegenover staan. Uiteindelijk gaat het om het antwoord op volgende twee vragen: wat is zo kenmerkend voor onze beschaving en wat is het ideaal op basis waarvan een gemeenschap kan functioneren?

Over de auteur(s):
Karel Poma studeerde scheikunde. Hij was de eerste milieuminister in België en de eerste vrijzinnige Vlaamse minister van cultuur.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Karel Poma
Uitgever
Garant
ISBN
9789044123999
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2009
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
301

Ultieme leestip