Een donkere spiegel. Katholieke beelden over joden

Nederlandse katholoieken over joden, 1870-2005. Tussen antisemitisme en erkenning

Prijs € 16,00

Uitverkocht

M. Poorthuis, T. Salemink

Hardback | April 2006 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Nederlandse katholieken over joden, 1870-2005. Tussen antisemitisme en erkenning Een donkere spiegel is het eerste overzichtswerk aangaande katholieke beeldvorming over joden in Nederland. Het neemt zijn vertrekpunt diep in de 19de eeuw, eindigt niet zoals gebruikelijk bij de Tweede Wereldoorlog, maar volgt het spoor tot in onze dagen. Dit boek analyseert kerkelijke verbanden en confessionele organisaties, maar ook het culturele domein in literaire tijdschriften en in een familieblad als de Katholieke Illustratie. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan de beeldvorming over het jodendom als religie. Het christendom, zelf van joodse huize, was in een symbiotische relatie verwikkeld met het jodendom, door religieus te bestrijden waaruit het zelf voorkwam. Waarom bleef de oude beschuldiging van verblinding, godsmoord, vloek en straf bestaan tot vijftien jaar na de Sjoah? En waarom vond er in de jaren zestig na bijna 2000 jaar anti-joodse theologie een plotselinge revolutie plaats in de religieuze beeldvorming, zodat het joodse ongeveer synoniem werd met al het goede? Maar ook: waarom bleven progressieve theologen en de vredesbeweging Pax Christi zoveel moeite met de staat Israël houden? Als in een donkere spiegel: zo heeft het katholicisme in Nederland gedurende meer dan een eeuw het jodendom waargenomen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
M. Poorthuis, T. Salemink
Uitgever
Valkhof Pers
ISBN
9789056252168
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
April 2006
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
960

Beschrijving

Nederlandse katholieken over joden, 1870-2005. Tussen antisemitisme en erkenning

Een donkere spiegel is het eerste overzichtswerk aangaande katholieke beeldvorming over joden in Nederland. Het neemt zijn vertrekpunt diep in de 19de eeuw, eindigt niet zoals gebruikelijk bij de Tweede Wereldoorlog, maar volgt het spoor tot in onze dagen. Dit boek analyseert kerkelijke verbanden en confessionele organisaties, maar ook het culturele domein in literaire tijdschriften en in een familieblad als de Katholieke Illustratie.

Bijzondere aandacht wordt geschonken aan de beeldvorming over het jodendom als religie. Het christendom, zelf van joodse huize, was in een symbiotische relatie verwikkeld met het jodendom, door religieus te bestrijden waaruit het zelf voorkwam. Waarom bleef de oude beschuldiging van verblinding, godsmoord, vloek en straf bestaan tot vijftien jaar na de Sjoah? En waarom vond er in de jaren zestig na bijna 2000 jaar anti-joodse theologie een plotselinge revolutie plaats in de religieuze beeldvorming, zodat het joodse ongeveer synoniem werd met al het goede? Maar ook: waarom bleven progressieve theologen en de vredesbeweging Pax Christi zoveel moeite met de staat Israël houden? Als in een donkere spiegel: zo heeft het katholicisme in Nederland gedurende meer dan een eeuw het jodendom waargenomen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
M. Poorthuis, T. Salemink
Uitgever
Valkhof Pers
ISBN
9789056252168
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
April 2006
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
960