Een kort oponthoud op de weg van Auschwitz

op de weg van Auschwitz

Prijs € 21,95

Uitverkocht

Goran Rosenberg

Paperback | Januari 2014 |

Bekijk recensies
Gebaseerd op 4 beoordelingen
Beoordeel dit boek ook!

Beschrijving

'Waar ben jij eigenlijk op de trein gestapt? Zoveel stations die niemand zich meer herinnert, zoveel oorden die niet meer bestaan. Zoveel treinen, waartussen je kiezen kan. Zoveel treinen die te vroeg en voor altijd zijn gestopt.' Goran Rosenberg was twaalf jaar toen zijn vader zelfmoord pleegde. Zijn ouders hadden Auschwitz overleefd, en waren in Zweden een nieuw bestaan aan het opbouwen. Maar zijn vader verdroeg dat nieuwe leven niet. Vijftig jaar later gaat Rosenberg op zoek naar die bijna onbekende vader. Het wordt een reis langs zijn jeugdherinneringen, maar ook verder terug, naar het leven van zijn vader in het voormalige getto van Lodz, in het werkkamp van de firma Bussing bij Braunschweig, en in het vernietigingskamp Auschwitz.  

Volledige beschrijving

Recensies

2-jan-2014

ineke Albers

Alle 1 beoordelingen

Specificaties

Auteur
Goran Rosenberg
Uitgever
Atlas Contact
ISBN
9789045022857
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2014
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
352

Beschrijving

'Waar ben jij eigenlijk op de trein gestapt? Zoveel stations die niemand zich meer herinnert, zoveel oorden die niet meer bestaan. Zoveel treinen, waartussen je kiezen kan. Zoveel treinen die te vroeg en voor altijd zijn gestopt.'

Goran Rosenberg was twaalf jaar toen zijn vader zelfmoord pleegde. Zijn ouders hadden Auschwitz overleefd, en waren in Zweden een nieuw bestaan aan het opbouwen. Maar zijn vader verdroeg dat nieuwe leven niet. Vijftig jaar later gaat Rosenberg op zoek naar die bijna onbekende vader. Het wordt een reis langs zijn jeugdherinneringen, maar ook verder terug, naar het leven van zijn vader in het voormalige getto van Lodz, in het werkkamp van de firma Bussing bij Braunschweig, en in het vernietigingskamp Auschwitz.



 

2-jan-2014

ineke Albers

Een zoektocht

In eerste instantie dacht ik "weer een boek over de WOII". Heb er al best veel gelezen, maar dit boek verraste mij toch. Het is een zoektocht van een zoon, die wil weten wat zijn vader ertoe gedreven heeft om zelfmoord te plegen. Göran laat de zoektocht beginnen, op het treinstation voor het getto in Lódž eind augustus 1944. Op 29 augustus vertrekt de laatste trein uit het getto, richting Auschwitz. Wat daar gebeurd is weet iedereen. David Rosenberg had het "geluk" om het vreselijke kamp te overleven. In de zomer-herfst van 1944 werd in allerijl in nazi-Duitsland werkkampen ingericht om de "oorlogsindustrie" draaiende te houden. David Rosenberg, ging met het eerste transport mee vanuit Auschwitz naar Braunschweig om daar in de autoindustrie te "werken". Daarna werd er met de gevangen heen en weer gereden van kamp naar kamp. Met alle verschrikkingen van dien. David Rosenberg kwam op 18 juli 1945 in Zweden aan. "Toen pas begon Davids strijd om te overleven, en te leren leven met zijn verworven vrijheid, en het besef niet terug te kunnen keren naar zijn land en woonplaats". Göran beschrijft de zoektocht op een indringende manier, hij heeft veel gespit in het verleden van zijn vader. De gaten die hij vond in het verleden, heeft hij getracht om die vanuit zijn eigen gevoel te beschrijven. Of die nu positief of negatief waren. Göran, schrijft beeldend, zodat je alles voor je ziet en "beleefd". Na dit boek gelezen te hebben, besef je eens te meer wat een impact zo'n kamp op een mens kan hebben. En om met dat verleden te leven. Ongelofelijk. Vind dit boek een aanrader.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Goran Rosenberg
Uitgever
Atlas Contact
ISBN
9789045022857
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2014
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
352

Ultieme leestip