Geschiedenis van Marokko

Prijs € 29,95

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Herman Obdeijn, P. De Mas, Philip Hermans

Paperback | Januari 2002 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De loop van de geschiedenis van Marokko is bepaald door zijn strategische ligging, tussen Afrika en Europa en aan de toegangsweg van het immense gebied rond de Middellandse Zee. Vanuit hun hoofdstad Carthago vestigden de Puniërs de eerste handelsposten langs de kusten van Marokko en later lijfden de Romeinen heel Noord-Afrika in bij hun wereldrijk. Aan het einde van de zevende eeuw zagen de Berbers, de oudste bewoners, de Arabieren komen, die er de islam en de taal van de nieuwe godsdienst brachten: het Arabisch. Deze toegevoegde elementen zijn onvervreemdbaar met het land verbonden, evenals de joodse gemeenschap, die tot voor kort zeer talrijk was. Gelegen aan een belangrijke noord-zuidroute waarlangs goud, zout en slaven werden verhandeld, zijn tal van zwart-Afrikaanse elementen opgenomen in de Marokkaanse samenleving: muziek, mystieke tradities en, ook letterlijk, de nieuwe gezichten van de slaven, die zijn opgegaan in de bevolking van Arabieren en Berbers. Als gevolg van de geleidelijke herovering van Andalusië door de Spanjaarden en de val van Granada (1492), namen de Moren de wijk naar Noord-Afrika. Van de invloed van de fenomenale Moorse cultuur is behalve in Spanje ook in Fès en Tétouan nog veel terug te vinden. Vanaf de zestiende eeuw verstevigden Frankrijk en Spanje hun greep op het gebied, hetgeen uitmondde in een korte periode van vreemde, Franse (1912-1956) en Spaanse overheersing. In deze rijk geïllustreerde geschiedenis schenken de auteurs speciale aandacht aan de oude en nieuwe betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Herman Obdeijn, P. De Mas, Philip Hermans
Uitgever
Stichting Uitgeverij Bulaaq
ISBN
9789054600824
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2002
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
240

Beschrijving

De loop van de geschiedenis van Marokko is bepaald door zijn strategische ligging, tussen Afrika en Europa en aan de toegangsweg van het immense gebied rond de Middellandse Zee.
Vanuit hun hoofdstad Carthago vestigden de Puniërs de eerste handelsposten langs de kusten van Marokko en later lijfden de Romeinen heel Noord-Afrika in bij hun wereldrijk. Aan het einde van de zevende eeuw zagen de Berbers, de oudste bewoners, de Arabieren komen, die er de islam en de taal van de nieuwe godsdienst brachten: het Arabisch. Deze toegevoegde elementen zijn onvervreemdbaar met het land verbonden, evenals de joodse gemeenschap, die tot voor kort zeer talrijk was.
Gelegen aan een belangrijke noord-zuidroute waarlangs goud, zout en slaven werden verhandeld, zijn tal van zwart-Afrikaanse elementen opgenomen in de Marokkaanse samenleving: muziek, mystieke tradities en, ook letterlijk, de nieuwe gezichten van de slaven, die zijn opgegaan in de bevolking van Arabieren en Berbers.
Als gevolg van de geleidelijke herovering van Andalusië door de Spanjaarden en de val van Granada (1492), namen de Moren de wijk naar Noord-Afrika. Van de invloed van de fenomenale Moorse cultuur is behalve in Spanje ook in Fès en Tétouan nog veel terug te vinden. Vanaf de zestiende eeuw verstevigden Frankrijk en Spanje hun greep op het gebied, hetgeen uitmondde in een korte periode van vreemde, Franse (1912-1956) en Spaanse overheersing.

In deze rijk geïllustreerde geschiedenis schenken de auteurs speciale aandacht aan de oude en nieuwe betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Herman Obdeijn, P. De Mas, Philip Hermans
Uitgever
Stichting Uitgeverij Bulaaq
ISBN
9789054600824
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2002
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
240

Ultieme leestip