Geschiedenis van Vlaanderen

de Canon van het Vlaams verleden

Prijs € 34,95

Uitverkocht

Gerben Graddesz Hellinga

Hardback | Oktober 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

In dit overzichtelijke en rijk geïllustreerde naslagwerk zijn alle belangrijkste personen, zaken en gebeurtenissen uit de geschiedenis van Vlaanderen samengebracht. Deze vijftig onderwerpen, waarmee iedere Vlaming bekend zou moeten zijn, vormen tezamen de ‘canon’ van het Vlaams verleden: de Vlaamse culturele identiteit zoals die van generatie op generatie is doorgegeven. Vlaanderen kende woelige tijden, zowel toen het nog een (min of meer) zelfstandig graafschap was, als meer recentelijk, als gewest van het koninkrijk België. Hoogtepunten en dieptepunten wisselden elkaar af, net als zij die er de macht uitoefenden: Franse koningen, Bourgondische hertogen, Spaanse en Oostenrijkse vorsten, Napoleon Bonaparte, Koning Willem I van Nederland en Adolf Hitler deelden hier de lakens uit. Sinds België een zelfstandige monarchie werd hebben koningen, regeringen en niet in het minst de diverse bevolkingsgroepen het zichzelf en elkaar niet gemakkelijk gemaakt. De beschrijving van de Vlaamse geschiedenis begint bij de eerste graven in Noordwest Frankrijk en de ontwikkeling van hun kleine leengoed tot het meest welvarende deel van het Bourgondische Rijk. Aan bod komen onder meer de Stroppendragers van Gent, de Hervorming, de Gulden Sporenslag en de boekdrukkers. Vanzelfsprekend komt ook de Antwerpse schilderschool langs, de Kongo, de schoolstrijd en natuurlijk de taalstrijd. Het boek besluit met de huidige tijd, waarin eeuwenoude delicate vraagstukken nog altijd actueel zijn.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Gerben Graddesz Hellinga
Uitgever
Walburg Pers B.V., Uitgeverij
ISBN
9789057306983
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Oktober 2010
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
208

Beschrijving

In dit overzichtelijke en rijk geïllustreerde naslagwerk zijn alle belangrijkste personen, zaken en gebeurtenissen uit de geschiedenis van Vlaanderen samengebracht. Deze vijftig onderwerpen, waarmee iedere Vlaming bekend zou moeten zijn, vormen tezamen de ‘canon’ van het Vlaams verleden: de Vlaamse culturele identiteit zoals die van generatie op generatie is doorgegeven.

Vlaanderen kende woelige tijden, zowel toen het nog een (min of meer) zelfstandig graafschap was, als meer recentelijk, als gewest van het koninkrijk België. Hoogtepunten en dieptepunten wisselden elkaar af, net als zij die er de macht uitoefenden: Franse koningen, Bourgondische hertogen, Spaanse en Oostenrijkse vorsten, Napoleon Bonaparte, Koning Willem I van Nederland en Adolf Hitler deelden hier de lakens uit. Sinds België een zelfstandige monarchie werd hebben koningen, regeringen en niet in het minst de diverse bevolkingsgroepen het zichzelf en elkaar niet gemakkelijk gemaakt.

De beschrijving van de Vlaamse geschiedenis begint bij de eerste graven in Noordwest Frankrijk en de ontwikkeling van hun kleine leengoed tot het meest welvarende deel van het Bourgondische Rijk. Aan bod komen onder meer de Stroppendragers van Gent, de Hervorming, de Gulden Sporenslag en de boekdrukkers. Vanzelfsprekend komt ook de Antwerpse schilderschool langs, de Kongo, de schoolstrijd en natuurlijk de taalstrijd. Het boek besluit met de huidige tijd, waarin eeuwenoude delicate vraagstukken nog altijd actueel zijn.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Gerben Graddesz Hellinga
Uitgever
Walburg Pers B.V., Uitgeverij
ISBN
9789057306983
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Oktober 2010
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
208

Ultieme leestip