Het vaderlandse verleden

Robert Fruin en de Nederlandse geschiedenis

Prijs € 25,00

Uitverkocht

Paperback | Juli 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Op 1 juni 2010 was het 150 jaar geleden dat Robert Fruin zijn intreerede uitsprak als eerste hoogleraar vaderlandse geschiedenis in Leiden. De auteurs van dit boek denken vanuit het werk van de beroemdste Nederlandse historicus van zijn tijd – dat nog steeds goed leesbaar is – na over wat vaderlandse geschiedenis toen was en nu zou moeten of kunnen zijn. Ook toen was nationale geschiedenis een veel bediscussieerd thema. Voor Fruin lagen de nationale canon, kritische geschiedschrijving en burgerschap in elkaars verlengde. Is dat nog steeds zo? Wat kunnen we nog van Fruin leren en wat doen we inmiddels helemaal anders? Nationalisme en canon, zeehelden en burgerschap, de verbeelding van het vaderlandse verleden en de grenzen van de vaderlandse geschiedenis, het komt allemaal aan de orde in deze bundel opstellen over de erfenis van Fruin die is geschreven door een reeks historici die hun sporen hebben verdiend. De redactie wordt gevoerd door Herman Paul, die aan de Universiteit Leiden universitair docent historiografie en geschiedtheorie is, en Henk te Velde, die daar hoogleraar vaderlandse geschiedenis is.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Bert Bakker
ISBN
9789035135444
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
294

Beschrijving

Op 1 juni 2010 was het 150 jaar geleden dat Robert Fruin zijn intreerede uitsprak als eerste hoogleraar vaderlandse geschiedenis in Leiden. De auteurs van dit boek denken vanuit het werk van de beroemdste Nederlandse historicus van zijn tijd – dat nog steeds goed leesbaar is – na over wat vaderlandse geschiedenis toen was en nu zou moeten of kunnen zijn. Ook toen was nationale geschiedenis een veel bediscussieerd thema. Voor Fruin lagen de nationale canon, kritische geschiedschrijving en burgerschap in elkaars verlengde. Is dat nog steeds zo? Wat kunnen we nog van Fruin leren en wat doen we inmiddels helemaal anders? Nationalisme en canon, zeehelden en burgerschap, de verbeelding van het vaderlandse verleden en de grenzen van de vaderlandse geschiedenis, het komt allemaal aan de orde in deze bundel opstellen over de erfenis van Fruin die is geschreven door een reeks historici die hun sporen hebben verdiend.

De redactie wordt gevoerd door Herman Paul, die aan de Universiteit Leiden universitair docent historiografie en geschiedtheorie is, en Henk te Velde, die daar hoogleraar vaderlandse geschiedenis is.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Bert Bakker
ISBN
9789035135444
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
294