Het verscholen dorp (e-Book)

Ondergronds op de Veluwe 1943-1944

Prijs € 9,99
Download direct dit e-Book
Ook beschikbaar als:
Deze titel komt in aanmerking voor

Jeroen Thijssen

EPUB met digitaal watermerk | Oktober 2019 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Midden in de bossen van de Veluwe, in de buurt van Vierhouten, overleefde een honderdtal joden de Tweede Wereldoorlog in barakken en hutten - met hulp van het verzet en dankzij het zwijgen van de lokale bevolking. Tonnen voedsel sleepte de ondergrondse naar het kamp, op fietsen over mulle zandpaden. Het bosleven was zwaar en primitief en het gevaar van ontdekking en deportatie legde grote druk op de onderduikers en hun helpers.Ruim anderhalf jaar lang bleef het dorp verborgen. Maar op 29 oktober 1944 ging het mis: twee SS'ers ontdekten het kamp. Een haastige ontruiming volgde en de meeste bewoners ontkwamen, op een achttal na. Zij moesten hun eigen graf graven en werden standrechtelijk geëxecuteerd, een zesjarig jongetje als laatste.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jeroen Thijssen
Uitgever
Nieuw Amsterdam
ISBN
9789046825969
Formaat
EPUB met digitaal watermerk
Publicatiedatum
Oktober 2019
Bestandsgrootte
1961971 bytes
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Midden in de bossen van de Veluwe, in de buurt van Vierhouten, overleefde een honderdtal joden de Tweede Wereldoorlog in barakken en hutten - met hulp van het verzet en dankzij het zwijgen van de lokale bevolking. Tonnen voedsel sleepte de ondergrondse naar het kamp, op fietsen over mulle zandpaden. Het bosleven was zwaar en primitief en het gevaar van ontdekking en deportatie legde grote druk op de onderduikers en hun helpers.
Ruim anderhalf jaar lang bleef het dorp verborgen. Maar op 29 oktober 1944 ging het mis: twee SS'ers ontdekten het kamp. Een haastige ontruiming volgde en de meeste bewoners ontkwamen, op een achttal na. Zij moesten hun eigen graf graven en werden standrechtelijk geëxecuteerd, een zesjarig jongetje als laatste.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jeroen Thijssen
Uitgever
Nieuw Amsterdam
ISBN
9789046825969
Formaat
EPUB met digitaal watermerk
Publicatiedatum
Oktober 2019
Bestandsgrootte
1961971 bytes Kb
Taal
Nederlandstalig