Kaperbloed en koopmansgeest

legale zeeroof door de eeuwen heen

Prijs € 25,00

Uitverkocht

J.E. Korteweg

Paperback | Maart 2006 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Kapers. Vroeger werden ze ook wel vrijbuiters genoemd, of avonturiers. Kapers waren particulieren die in oorlogstijd, in opdracht van de overheid, de zeeën bevoeren om vijandelijke handelsschepen als prijs op te brengen. Het was een lucratief, maar ook gevaarlijk beroep. Avontuurlijk kaperbloed diende samen te gaan met een levendige koopmansgeest, want de prijsopbrengst vormde de voornaamste bron van inkomsten voor kapers. De grenzen tussen piraterij en kaapvaart zijn lang onduidelijk gebleven, maar vanaf het einde van de Middeleeuwen poogden overal in Europa overheden hun zeemacht te centraliseren. Ongereguleerde vormen van piraterij werden strafbaar gesteld of omgevormd tot aan regels gebonden kaapvaart. Kaperbloed en koopmansgeest vertelt het hele verhaal van de Nederlandse kaapvaart en de dunne scheidslijnen tussen deze legitieme en verboden vormen van zeeroverij. Korteweg besteedt aandacht aan juridische zaken en aan reders, bemanningen, gevechten, financiële zaken en internationale verhoudingen. Net als Nederland waren Engeland en Frankrijk belangrijke kaapvaartlanden, maar de Nederlanders hadden ook te maken met de vervaarlijke Duinkerker kapers en de Barbarijers. Hoewel de Nederlandse kaapvaart centraal staat, komt ook het buitenland uitvoerig aan bod, van de piraten uit de Oudheid tot de huidige rovers, die anno nu schepen in de straat van Malakka bedreigen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
J.E. Korteweg
Uitgever
Balans, Uitgeverij
ISBN
9789050187466
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2006
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
400

Beschrijving

Kapers. Vroeger werden ze ook wel vrijbuiters genoemd, of avonturiers. Kapers waren particulieren die in oorlogstijd, in opdracht van de overheid, de zeeën bevoeren om vijandelijke handelsschepen als prijs op te brengen. Het was een lucratief, maar ook gevaarlijk beroep. Avontuurlijk kaperbloed diende samen te gaan met een levendige koopmansgeest, want de prijsopbrengst vormde de voornaamste bron van inkomsten voor kapers.

De grenzen tussen piraterij en kaapvaart zijn lang onduidelijk gebleven, maar vanaf het einde van de Middeleeuwen poogden overal in Europa overheden hun zeemacht te centraliseren. Ongereguleerde vormen van piraterij werden strafbaar gesteld of omgevormd tot aan regels gebonden kaapvaart.

Kaperbloed en koopmansgeest vertelt het hele verhaal van de Nederlandse kaapvaart en de dunne scheidslijnen tussen deze legitieme en verboden vormen van zeeroverij. Korteweg besteedt aandacht aan juridische zaken en aan reders, bemanningen, gevechten, financiële zaken en internationale verhoudingen. Net als Nederland waren Engeland en Frankrijk belangrijke kaapvaartlanden, maar de Nederlanders hadden ook te maken met de vervaarlijke Duinkerker kapers en de Barbarijers. Hoewel de Nederlandse kaapvaart centraal staat, komt ook het buitenland uitvoerig aan bod, van de piraten uit de Oudheid tot de huidige rovers, die anno nu schepen in de straat van Malakka bedreigen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
J.E. Korteweg
Uitgever
Balans, Uitgeverij
ISBN
9789050187466
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2006
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
400

Ultieme leestip