Kijken naar geschiedenis

onderzoeken en tentoonstellen van historische voorwerpen

Prijs € 17,95

Uitverkocht

J.P. Sigmond, E. Sint Nicolaas

Paperback | Maart 2005 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

'Kijken naar Geschiedenis' gaat over voorwerpen. Niet over het voorwerp als kunstobject, maar als historische bron. Historici gebruiken voorwerpen zelden als informatiebron. Dat is jammer, want ze kunnen veel toevoegen aan het begrip van de geschiedenis. De auteurs, beiden werkzaam in het Rijksmuseum in Amsterdam, gaan in op de mogelijkheden en onmogelijkheden om voorwerpen te gebruiken als historische bron. Zo wekken musea in hun presentaties vaak de indruk het verleden te tonen zoals het feitelijk was. De voorwerpen dienen als onweerlegbare bewijsstukken. Maar hoe hard zijn die bewijzen? Zijn er niet altijd verschillende interpretaties en verhalen mogelijk? Aan de hand van vele voorbeelden wordt de lezer deelgenoot gemaakt van de dilemma’s rond het onderzoeken en presenteren van historische voorwerpen. 'Kijken naar Geschiedenis' is een handleiding voor historici, museummedewerkers en geïnteresseerde museumbezoekers.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
J.P. Sigmond, E. Sint Nicolaas
Uitgever
Uitgeverij WBOOKS
ISBN
9789040090530
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2005
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
128

Beschrijving

'Kijken naar Geschiedenis' gaat over voorwerpen. Niet over het voorwerp als kunstobject, maar als historische bron. Historici gebruiken voorwerpen zelden als informatiebron. Dat is jammer, want ze kunnen veel toevoegen aan het begrip van de geschiedenis. De auteurs, beiden werkzaam in het Rijksmuseum in Amsterdam, gaan in op de mogelijkheden en onmogelijkheden om voorwerpen te gebruiken als historische bron. Zo wekken musea in hun presentaties vaak de indruk het verleden te tonen zoals het feitelijk was. De voorwerpen dienen als onweerlegbare bewijsstukken. Maar hoe hard zijn die bewijzen? Zijn er niet altijd verschillende interpretaties en verhalen mogelijk?

Aan de hand van vele voorbeelden wordt de lezer deelgenoot gemaakt van de dilemma’s rond het onderzoeken en presenteren van historische voorwerpen.
'Kijken naar Geschiedenis' is een handleiding voor historici, museummedewerkers en geïnteresseerde museumbezoekers.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
J.P. Sigmond, E. Sint Nicolaas
Uitgever
Uitgeverij WBOOKS
ISBN
9789040090530
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2005
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
128