Middeleeuwse Franse tuinen

hun geschiedenis, hun hedendaagse staat

Prijs € 24,95

Uitverkocht

Jelle Breuker

Hardback | Januari 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Middeleeuwse Franse tuinen hun geschiedenis, hun hedendaagse staat Al in de vroege Middeleeuwen werden de eerste kloostertuinen aangelegd. De tuinen, de inrichting en veel planten hadden een grote religieuze of symbolische betekenis. Voortdurend zochten de monniken naar nieuwe geneeskrachtige kruiden en groentesoorten. De kasteeltuinen waren in aanleg en inrichting bezield door de Franse hoofse en ridderliteratuur. Ook stonden andere tuinen model. Kasteeltuinen symboliseerden status en macht. Bijna alle oorspronkelijke middeleeuwse tuinen zijn verdwenen. Na 1970 hebben bevlogen particulieren en overheden op historische locaties tientallen nieuwe, op de Middeleeuwen geïnspireerde tuinen aangelegd. Ze zijn voor het publiek toegankelijk. Negenentwintig ervan worden in dit boek beschreven. Aan de orde komen geschiedenis, ligging, architectuur en plantencollecties. Per tuin worden geneeskrachtige, symbolische of rituele planten beschreven. De ruim tweehonderd foto’s, ook van middeleeuwse miniaturen, zijn een onmisbare aanvulling op de tekst. Het boek begint met een uitvoerige inleiding en besluit met plantenregisters in het Nederlands, Frans en Latijn. Deze uitgave is een naslagwerk en reisgids en is in het Nederlandse taalgebied onvergelijkbaar. Jelle Breuker (1942) is boerenzoon, werd beleidsmedewerker en raakte verknocht aan Frankrijk en de Fransen. Veel van zijn vrije tijd besteedde hij aan allerlei aspecten van agrarisch, cultureel en middeleeuws Frankrijk. Hij heeft er de afgelopen decennia honderden tuinen bezocht. Hij deed veel onderzoek naar middeleeuwse tuinen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jelle Breuker
Uitgever
Aspekt B.V., Uitgeverij
ISBN
9789059112407
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Januari 2011
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
221

Beschrijving

Middeleeuwse Franse tuinen
hun geschiedenis, hun hedendaagse staat

Al in de vroege Middeleeuwen werden de eerste kloostertuinen aangelegd. De tuinen, de inrichting en veel planten hadden een grote religieuze of symbolische betekenis. Voortdurend zochten de monniken naar nieuwe geneeskrachtige kruiden en groentesoorten. De kasteeltuinen waren in aanleg en inrichting bezield door de Franse hoofse en ridderliteratuur. Ook stonden andere tuinen model. Kasteeltuinen symboliseerden status en macht.

Bijna alle oorspronkelijke middeleeuwse tuinen zijn verdwenen. Na 1970 hebben bevlogen particulieren en overheden op historische locaties tientallen nieuwe, op de Middeleeuwen geïnspireerde tuinen aangelegd. Ze zijn voor het publiek toegankelijk.

Negenentwintig ervan worden in dit boek beschreven. Aan de orde komen geschiedenis, ligging, architectuur en plantencollecties. Per tuin worden geneeskrachtige, symbolische of rituele planten beschreven. De ruim tweehonderd foto’s, ook van middeleeuwse miniaturen, zijn een onmisbare aanvulling op de tekst. Het boek begint met een uitvoerige inleiding en besluit met plantenregisters in het Nederlands, Frans en Latijn. Deze uitgave is een naslagwerk en reisgids en is in het Nederlandse taalgebied onvergelijkbaar.

Jelle Breuker (1942) is boerenzoon, werd beleidsmedewerker
en raakte verknocht aan Frankrijk en de Fransen. Veel van zijn vrije tijd besteedde hij aan allerlei aspecten van agrarisch, cultureel en middeleeuws Frankrijk. Hij heeft er de afgelopen decennia
honderden tuinen bezocht. Hij deed veel onderzoek naar middeleeuwse tuinen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jelle Breuker
Uitgever
Aspekt B.V., Uitgeverij
ISBN
9789059112407
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Januari 2011
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
221

Ultieme leestip