Profeet in eigen land

Philips van Leiden en het publiek belang

Prijs € 29,00

Niet beschikbaar

Rik Timmer

Paperback | September 2008 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Rijk Timmer presenteert een nieuwe kijk op het gedachtegoed van de bekende middeleeuwse rechtsgeleerde Philips van Leiden. Philips leefde in een wereld van oorlog, pest en het najagen van eigen belangen. Formeel was hij in dienst van de graaf van Holland. Feitelijk stelde hij zichzelf echter in dienst van de samenleving. Tussen 1350 en 1380 deed hij een steeds klemmender beroep op de graaf om het publiek belang te behartigen. De vorst moest de toegang tot schoon water garanderen, de energievoorziening waarborgen, vrij verkeer over land en water mogelijk maken, zorgen voor goede rechtspraak en openbaar onderwijs. Op grond van het Romeinse recht beschikte de graaf volgens Philips over de macht dit alles af te dwingen. Philips van Leiden mijmerde niet alleen over betere tijden, hij reikte ook juridische instrumenten aan om deze mogelijk te maken.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Rik Timmer
Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
ISBN
9789087040260
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2008
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
307

Beschrijving

Rijk Timmer presenteert een nieuwe kijk op het gedachtegoed van de bekende middeleeuwse rechtsgeleerde Philips van Leiden. Philips leefde in een wereld van oorlog, pest en het najagen van eigen belangen. Formeel was hij in dienst van de graaf van Holland. Feitelijk stelde hij zichzelf echter in dienst van de samenleving.
Tussen 1350 en 1380 deed hij een steeds klemmender beroep op de graaf om het publiek belang te behartigen. De vorst moest de toegang tot schoon water garanderen, de energievoorziening waarborgen, vrij verkeer over land en water mogelijk maken, zorgen voor goede rechtspraak en openbaar onderwijs. Op grond van het Romeinse recht beschikte de graaf volgens Philips over de macht dit alles af te dwingen. Philips van Leiden mijmerde niet alleen over betere tijden, hij reikte ook juridische instrumenten aan om deze mogelijk te maken.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Rik Timmer
Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
ISBN
9789087040260
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2008
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
307

Ultieme leestip