Scherpschutter aan het Oostfront

sepp Allerberger, 1943-1945

Prijs € 35,00

Niet beschikbaar

Hardback | Mei 2012 |

Bekijk recensies
Gebaseerd op 1 beoordeling
Beoordeel dit boek ook!

Beschrijving

De Nederlandstalige uitgave van Albrecht Wacker's Im Auge des Jägers, Der Wehrmachts-Scharfschütze Josef Allerberger. De eerste uitgave verscheen in 2000 in het Duits, en inmiddels is het boek vele malen herdrukt en in tien verschillende talen uitgebracht.

Volledige beschrijving

Recensies

14-mei-2013

Saskia Bogaart

Alle 1 beoordelingen

Specificaties

Uitgever
Special Interest Publicaties
ISBN
9789078521006
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Mei 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
288

Beschrijving

De Nederlandstalige uitgave van Albrecht Wacker's Im Auge des Jägers, Der Wehrmachts-Scharfschütze Josef Allerberger.
De eerste uitgave verscheen in 2000 in het Duits, en inmiddels is het boek vele malen herdrukt en in tien verschillende talen uitgebracht.

Scherpschutter aan het Oostfront vertelt het verhaal van (Josef) Sepp Allerberger, die begin 1943 op 18-jarige leeftijd bij de bergtroepen wordt ingedeeld. Enkele maanden later is Allerberger machinegeweerschutter bij Gebirgsjäger-Regiment 144 van de 3. Gebirgsdivision en beleeft hij zijn vuurdoop in het Donets-bekken in Oekraïne, aan het zuidelijk deel van het Oostfront. Vanaf dat moment is hij soldaat in een eenheid die voortdurend op de terugtocht is, bijna onophoudelijk aangevallen en bestookt door het Rode Leger. Al snel heeft Allerberger in de gaten dat machinegeweerschutters maar heel kort te leven hebben, en met een buitgemaakt Russisch scherpschuttersgeweer besluit hij te proberen om scherpschutter te worden. Hij blijkt over de noodzakelijke capaciteiten én een onmisbare dosis geluk te beschikken en ontwikkelt zich tot één van de meest succesvolle scherpschutters van de Wehrmacht.
Allerberger krijgt niet alleen verschillende hoge onderscheidingen, maar weet ook de oorlog te overleven. Het verslag van zijn ervaringen, in de laatste jaren van de 20e eeuw opgetekend door Albrecht Wacker, is een huiveringwekkend relaas van de werkelijkheid van de oorlog.


Dit boek is een zeldzaam verslag uit de eerste hand van een Duitse scherpschutter over de meedogenloze strijd aan het Oostfront en biedt een afschrikwekkend maar realistisch beeld van de praktijk van de oorlog.

14-mei-2013

Saskia Bogaart

Waardering: *****

Dit boek vertelt het levensverhaal van de Salzburger leerling-timmerman Sepp Allerberger die begin 1943 op 18-jarige leeftijd bij de Duitse bergtroepen wordt ingedeeld. Hij wordt machinegeweerschutter bij Gebirgsjäger-Regiment 144 van de 3. Gebirgsdivision en beleeft zijn vuurdoop aan het zuidelijke oostfront in het Donets-bekken in Oekraïne. Zijn eenheid is op de terugtocht. Bijna onophoudelijk worden ze aangevallen en bestookt door het Rode Leger. Nadat Allerberger ziet dat machinegeweerschutters in de strijd snel sneuvelen weet hij zich met een buitgemaakt Russisch scherpschuttersgeweer te ontwikkelen tot scherpschutter. Na korte tijd behoort hij dankzij een groot talent en enorm veel geluk tot de meest succesvolle scherpschutters van de Wehrmacht. Allerberger overleeft de oorlog. Op 5 juni 1945 staat de 20-jarige veteraan weer voor zijn ouderlijk huis in het idyllische Mittenwald. Alsof er nooit een oorlog geweest is. Maar de spoken van de oorlog zullen hem zijn hele leven niet meer meer met rust laten. Zijn levensverhaal werd in 2000 opgeschreven door de Duitse wapenexpert Albrecht Wacker. Zijn fascinatie voor scherpschieten bracht hem in contact met Sepp Allerberger. Het boek is een persoonlijk verslag van een Duitse scherpschutter over de wrede strijd aan het Oostfront. Met originele amateur zwart-witfoto’s en enkele overzichtskaarten uit de jaren 1943-1945. Waardering: ***** Recensie in Wereld in Oorlog

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Special Interest Publicaties
ISBN
9789078521006
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Mei 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
288

Ultieme leestip