Settling in a changing world

villa development in the northern provinces of the Roman empire

Prijs € 91,99

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Diederick Habermehl

Hardback | Februari 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Deze studie omvat een brede analyse van de complexe veranderingen in de rurale bewoning binnen de noordelijke provincies van het Romeinse rijk. Vanuit deze benadering, die de blik van traditionele villastudies overstijgt, worden ontwikkelingen in zowel de nederzettingsruimte als de huizenbouw op gestructureerde wijze in beeld gebracht en geanalyseerd. Om die ontwikkelingen goed te kunnen reconstrueren zijn data uit vier landen, Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, bijeen gebracht.In een eerste deel is een veelheid aan ontwikkelingstrajecten in de organisatie van de nederzettingsruimte en de huizenbouw beschreven en gevisualiseerd. Als gevolg van de brede geografische en chronologische kaders komen lokale en regionale variatie en patronen goed in beeld. De bekende stenen villa is hierbij niet zozeer het uitgangspunt van de studie, maar vormt een specifiek onderdeel binnen de bredere en meer complexe ontwikkelingen.Vervolgens worden de gereconstrueerde ontwikkelingen verkend vanuit sociale en economische perspectieven, gebruik makend van theorievorming uit archeologische en sociale studies. De mens is hierbij beschouwd als actief en creatief individu. Waarom veranderden mensen hun directe leefomgeving, waarom braken zij met tradities?Door de focus op ontwikkeling en de interpretatieve insteek biedt deze studie een nieuwe, brede visie op het bekende archeologische fenomeen van de Romeinse villa.-Diederick Habermehl is werkzaam als archeoloog bij VUhbs archeologie te Amsterdam.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Diederick Habermehl
Uitgever
Amsterdam University Press
ISBN
9789089645067
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Februari 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Engelstalig
Aantal Pagina's
252

Beschrijving

Deze studie omvat een brede analyse van de complexe veranderingen in de rurale bewoning binnen de noordelijke provincies van het Romeinse rijk. Vanuit deze benadering, die de blik van traditionele villastudies overstijgt, worden ontwikkelingen in zowel de nederzettingsruimte als de huizenbouw op gestructureerde wijze in beeld gebracht en geanalyseerd. Om die ontwikkelingen goed te kunnen reconstrueren zijn data uit vier landen, Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, bijeen gebracht.
In een eerste deel is een veelheid aan ontwikkelingstrajecten in de organisatie van de nederzettingsruimte en de huizenbouw beschreven en gevisualiseerd. Als gevolg van de brede geografische en chronologische kaders komen lokale en regionale variatie en patronen goed in beeld. De bekende stenen villa is hierbij niet zozeer het uitgangspunt van de studie, maar vormt een specifiek onderdeel binnen de bredere en meer complexe ontwikkelingen.
Vervolgens worden de gereconstrueerde ontwikkelingen verkend vanuit sociale en economische perspectieven, gebruik makend van theorievorming uit archeologische en sociale studies. De mens is hierbij beschouwd als actief en creatief individu. Waarom veranderden mensen hun directe leefomgeving, waarom braken zij met tradities?
Door de focus op ontwikkeling en de interpretatieve insteek biedt deze studie een nieuwe, brede visie op het bekende archeologische fenomeen van de Romeinse villa.

-Diederick Habermehl is werkzaam als archeoloog bij VUhbs archeologie te Amsterdam.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Diederick Habermehl
Uitgever
Amsterdam University Press
ISBN
9789089645067
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Februari 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Engelstalig
Aantal Pagina's
252