Slaapwandelaars

hoe Europa in 1914 ten oorlog trok

Prijs € 39,95

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Christopher Clark

Hardback | Januari 2013 |

Bekijk recensies
Gebaseerd op 1 beoordeling
Beoordeel dit boek ook!

Beschrijving

Hoe Europa in 1914 ten oorlog trok.

Volledige beschrijving

Recensies

14-mei-2013

Saskia Bogaart

Alle 1 beoordelingen

Specificaties

Auteur
Christopher Clark
Uitgever
Bezige Bij, De
ISBN
9789085424130
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Januari 2013
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
512

Beschrijving

Christopher Clark levert een fenomenale ontstaansgeschiedenis van de Eerste Wereldoorlog af

Het Europese continent lag er rustig bij op de ochtend van 28 juni 1914, toen aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie Chotek het station van Sarajevo binnenreden. Zevenendertig dagen later waren zij vermoord en was de Eerste Wereldoorlog begonnen. Het conflict dat die zomer ontstond, bracht vijfenzestig legers op de been en eiste drie wereldmachten en twintig miljoen mensenlevens op. Nog steeds valt de aanloop tot de Eerste Wereldoorlog op door haar rauwe herkenbaarheid: zelfmoordterroristen, schimmige ondergrondse bewegingen en massahysterie beheersten Europa.

Christopher Clark benadert de mythische Eerste Wereldoorlog alsof hij vandaag zou kunnen uitbreken en maakt met Slaapwandelaars een levendige reconstructie van de feiten. Clark put uit de interessantste archieven, bouwt zijn verhaal even grondig als adembenemend op, en laat alle hoofdspelers aan bod komen. Hij vertelt het verhaal van beslissers - koningen, keizers, ministers van Buitenlandse Zaken, ambassadeurs, commandanten en een horde lager geplaatste militairen - die het gevaar naderden met voorzichtige, berekende stappen, met aandacht voor dreiging en risico, maar blind voor de gruwel die ze onherroepelijk teweeg zouden brengen.

14-mei-2013

Saskia Bogaart

Clark herschrijft de geschiedenis van WO1.

Precies 37 dagen nadat op de 28ste juni 1914 aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie in Sarajewo werden vermoord is de Groote Oorlog een feit. De ironie is dat juist deze Franz Ferdinand Europa's beste hoop op vrede' was. Hij was politiek scherpzinnig en mordicus tegen een oorlog. Christopher Clark vertelt hoe Europa ten strijde trok. Het is het verhaal van beslissers – koningen, keizers, ministers van Buitenlandse Zaken, ambassadeurs, commandanten en een horde lager geplaatste militairen – die het gevaar naderden met voorzichtige, berekende stappen, met aandacht voor dreiging en risico, maar blind waren voor de gruwel die ze teweeg zouden brengen. Zoals inmiddels veel andere deskundigen (zie ook Andriessen) acht Clark Duitsland niet verantwoordelijk voor het debacle van WO1. Hij betoogt o.a. dat het aansluiten van Groot-Brittannië bij de Frans-Russische alliantie niet de angst voor Duitsland was, maar angst voor Rusland. Russische belangen in Perzië en Afghanistan bedreigden de veiligheid van Brits-Indië. Kaiser Wilhelm zelf lijkt zijn uiterste best te hebben gedaan om een Europees conflict af te wenden. Er waren weliswaar Duitse haviken die Sarajevo wilden gebruiken als een excuus voor een 'preventieve' oorlog tegen Frankrijk en Rusland, maar ook in Parijs, St. Petersburg en Londen waren militairen met dezelfde ideeën. Met zijn boek herschrijft Clark de geschiedenis van WO1. Waardering: ***** Recensie in Wereld in Oorlog

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Christopher Clark
Uitgever
Bezige Bij, De
ISBN
9789085424130
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Januari 2013
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
512

Ultieme leestip