Strijd om Indie

Het Nederlands-Indonesische conflict 1945 -1949

Prijs € 11,00

Uitverkocht

December 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Op 27 december 2009 is het zestig jaar geleden dat afscheid werd genomen van de kolonie Nederlands-Indië. Nederland erkende de onafhankelijkheid van Indonesië. Hieraan was een periode vooraf gegaan van vier jaar strijd en diplomatie. Na de capitulatie van Japan in augustus 1945 riepen Indonesische vrijheidsstrijders onder leiding van Soekarno de Republiek Indonesië uit. De totaal verraste Nederlandse regering probeerde haar gezag te herstellen door het sturen van 120.000 dienstplichtigen. Omdat het in de visie van Nederland om een herstel van de binnenlandse orde ging, heetten de militaire aanvallen ‘politionele acties’. In werkelijkheid ging het om een bloedige koloniale oorlog. Heel Nederland leefde mee met ‘onze jongens in Indië’. Het bioscoopjournaal berichtte uitvoerig over de gebeurtenissen overzee. Deze 2 DVDs zijn samengesteld en voorzien van een toelichting door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Dit is deel 5 in de reeks historische DVD's, on der de titel: 'Ons Koninkrijk en de Tweede Wereldoorlog' In deze reeks verschijnen een aantal delen, waarbij ieder deel een bepaald aspect van het oorlogsleven vertegenwoordigt. Alle DVD-boxen staan boordevol origineel oorlogsmateriaal, afkomstig uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Uitgeverij WBOOKS
ISBN
9789040086687
Bindwijze
Publicatiedatum
December 2009
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Op 27 december 2009 is het zestig jaar geleden dat afscheid werd genomen van de kolonie Nederlands-Indië. Nederland erkende de onafhankelijkheid van Indonesië. Hieraan was een periode vooraf gegaan van vier jaar strijd en diplomatie. Na de capitulatie van Japan in augustus 1945 riepen Indonesische vrijheidsstrijders onder leiding van Soekarno de Republiek Indonesië uit. De totaal verraste Nederlandse regering probeerde haar gezag te herstellen door het sturen van 120.000 dienstplichtigen. Omdat het in de visie van Nederland om een herstel van de binnenlandse orde ging, heetten de militaire aanvallen ‘politionele acties’. In werkelijkheid ging het om een bloedige koloniale oorlog. Heel Nederland leefde mee met ‘onze jongens in Indië’. Het bioscoopjournaal berichtte uitvoerig over de gebeurtenissen overzee.

Deze 2 DVDs zijn samengesteld en voorzien van een toelichting door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Dit is deel 5 in de reeks historische DVD's, on der de titel: 'Ons Koninkrijk en de Tweede Wereldoorlog' In deze reeks verschijnen een aantal delen, waarbij ieder deel een bepaald aspect van het oorlogsleven vertegenwoordigt. Alle DVD-boxen staan boordevol origineel oorlogsmateriaal, afkomstig uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Uitgeverij WBOOKS
ISBN
9789040086687
Bindwijze
Publicatiedatum
December 2009
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Ultieme leestip