Verzwegen leven

vrouwen uit een fout gezin

Prijs € 24,99

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Zonneke Matthee

Paperback | April 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Het is 1939 en je bent 18 jaar. Een paar jaar eerder kozen je ouders voor het nationaalsocialisme van Mussert of voor de 'groot-Germaanse gedachte' van Rost van Tonningen. Wat doe je dan als jonge vrouw? Treed je in het voetspoor van je oudere? Trouw je met een man die dezelfde ideeën aanhangt? Meld je je aan als verpleger bij het Duitse Rode Kruis? Of maak je een eigen keuze? Tijdens de oorlog word je als 10-jarig meisje lid van de Jeugdstorm. Thuis heersen armoede en ellende. Bij de Jeugdstorm beleef je eindelijk eens iets leuks en daarna ga je bij de Landdienst en naar Polen. Je bent net 12 geworden en voelt je uitverkoren omdat je voor de Reichsschule in Valkenburg bent goedgekeurd. Na Dolle Dinsdag wordt de school naar Duitsland geëvacueerd. Hoe kom je als jong meisje dan dwars door de Duitse en geallieerde linies heen en weer thuis? Welke invloed hebben deze en andere gebeurtenissen en ervaring op de latere levens van van de jonge vrouwen en meisjes die dit allemaal hebben meegemaakt? Dit boek gaat over al dan niet bewust gemaakte foute keuzen voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen van die keuzen. Het gaat over idealen en overtuigingen, over vlucht en internering en over de bevrijding, die geen 'bevrijding' was, en over zwijgen. Altijd maar zwijgen! Zonneke Matthée (Roosendaal, 1944) is als geassocieerde onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Genocide- en Holocauststudie (NIOD). In 2007 verscheen haar boek Voor Volk en Vaderland - Vrouwen in de NSB 1931-1948.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Zonneke Matthee
Uitgever
De Geus
ISBN
9789054293507
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
336

Beschrijving

Het is 1939 en je bent 18 jaar. Een paar jaar eerder kozen je ouders voor het nationaalsocialisme van Mussert of voor de 'groot-Germaanse gedachte' van Rost van Tonningen. Wat doe je dan als jonge vrouw? Treed je in het voetspoor van je oudere? Trouw je met een man die dezelfde ideeën aanhangt? Meld je je aan als verpleger bij het Duitse Rode Kruis? Of maak je een eigen keuze?
Tijdens de oorlog word je als 10-jarig meisje lid van de Jeugdstorm. Thuis heersen armoede en ellende. Bij de Jeugdstorm beleef je eindelijk eens iets leuks en daarna ga je bij de Landdienst en naar Polen.
Je bent net 12 geworden en voelt je uitverkoren omdat je voor de Reichsschule in Valkenburg bent goedgekeurd. Na Dolle Dinsdag wordt de school naar Duitsland geëvacueerd. Hoe kom je als jong meisje dan dwars door de Duitse en geallieerde linies heen en weer thuis?
Welke invloed hebben deze en andere gebeurtenissen en ervaring op de latere levens van van de jonge vrouwen en meisjes die dit allemaal hebben meegemaakt?
Dit boek gaat over al dan niet bewust gemaakte foute keuzen voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen van die keuzen. Het gaat over idealen en overtuigingen, over vlucht en internering en over de bevrijding, die geen 'bevrijding' was, en over zwijgen. Altijd maar zwijgen!

Zonneke Matthée (Roosendaal, 1944) is als geassocieerde onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Genocide- en Holocauststudie (NIOD). In 2007 verscheen haar boek Voor Volk en Vaderland - Vrouwen in de NSB 1931-1948.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Zonneke Matthee
Uitgever
De Geus
ISBN
9789054293507
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
336