Vondel belicht

voorstellingen van soevereiniteit

Prijs € 29,00

Uitverkocht

F.W. Korsten

Paperback | Oktober 2006 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

voorstellingen van soevereiniteit Vondel belicht Klemmende vraag in het door burgeroorlogen en andere oorlogen gelaagde zeventiende-eeuwse Europa was hoe het geweld kon worden beteugeld. Zoekend naar een antwoord verkent Joost van den Vondel of een beteugeling van het geweld door macht (tegengeweld van een overheid) een valide optie is. Eerder nog lijkt Vondel het te zoeken bij een positieve orde die voortkomt uit het vermogen der natuur. In de loop van de verkenningen snijdt Vondels werk vele aspecten van soevereiniteit aan - waarbij gender een doorslaggevende rol speelt en de status en aard van de christelijke God intensief wordt onderzocht. Maar uiteindelijk speelt de soevereiniteitsproblematiek vooral in relatie tot geschiedenis. Vondels toneelstukken maken geschiedenis tot een ruimte met vele, barokke mogelijkheden. Op basis van een zowel geconcentreerde als veelzijdige herlezing van twaalf toneelstukken laat Frans-Willem Korsten zien hoe in Vondels werk fundamentele, politiek-juridische en -religieuze kwesties worden aangekaart, die tot in het heden spelen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
F.W. Korsten
Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
ISBN
9789065509345
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2006
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
256

Beschrijving

voorstellingen van soevereiniteit
Vondel belicht
Klemmende vraag in het door burgeroorlogen en andere oorlogen gelaagde zeventiende-eeuwse Europa was hoe het geweld kon worden beteugeld. Zoekend naar een antwoord verkent Joost van den Vondel of een beteugeling van het geweld door macht (tegengeweld van een overheid) een valide optie is. Eerder nog lijkt Vondel het te zoeken bij een positieve orde die voortkomt uit het vermogen der natuur.
In de loop van de verkenningen snijdt Vondels werk vele aspecten van soevereiniteit aan - waarbij gender een doorslaggevende rol speelt en de status en aard van de christelijke God intensief wordt onderzocht. Maar uiteindelijk speelt de soevereiniteitsproblematiek vooral in relatie tot geschiedenis. Vondels toneelstukken maken geschiedenis tot een ruimte met vele, barokke mogelijkheden. Op basis van een zowel geconcentreerde als veelzijdige herlezing van twaalf toneelstukken laat Frans-Willem Korsten zien hoe in Vondels werk fundamentele, politiek-juridische en -religieuze kwesties worden aangekaart, die tot in het heden spelen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
F.W. Korsten
Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
ISBN
9789065509345
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2006
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
256

Ultieme leestip