Willem Drees 1886-1988

vier jaar nachtmerrie : de Indonesische kwestie 1945-1949

Prijs € 17,50

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Hessel Daalder, H. Daalder

Hardback | November 2004 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Vier jaar nachtmerrie' heeft Drees de jaren genoemd waarin hij als minister en minister-president tussen 1945 en 1950 betrokken was bij de besluitvorming over de toekomst van Indonesië. In dit nieuwe deel van zijn Drees-biografie beschrijft Hans Daalder Drees' opvattingen over de Indonesische onafhankelijkheid in bezettingstijd, zijn ambivalente gedachten over de Republiek, de grootste uitzending van Nederlandse militairen overzee ooit, de twee politionele acties, de toenemende internationale druk en uiteindelijk de soevereiniteitsoverdracht. Het boek beschrijft de constante strijd op het hoogste niveau tussen en binnen partijen, in het kabinet en het parlement, tussen Den Haag en Batavia, tussen politieke leiders en militaire bevelhebbers, de incidentele rol daarbij van koningin Wilhelmina en koningin Juliana. Het werpt een scherp licht op de tegenstellingen in de ministerraad die telkens weer tot ernstige politieke crises leidden, met als hoofdrolspelers, naast Drees, de laatste landvoogd Van Mook en belangrijke politici zoals Schermerhorn en Lieftinck, Beel en Romme, Stikker, Sassen, en vele anderen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Hessel Daalder, H. Daalder
Uitgever
Balans, Uitgeverij
ISBN
9789050186391
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2004
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
548

Beschrijving

Vier jaar nachtmerrie' heeft Drees de jaren genoemd waarin hij als minister en minister-president tussen 1945 en 1950 betrokken was bij de besluitvorming over de toekomst van Indonesië. In dit nieuwe deel van zijn Drees-biografie beschrijft Hans Daalder Drees' opvattingen over de Indonesische onafhankelijkheid in bezettingstijd, zijn ambivalente gedachten over de Republiek, de grootste uitzending van Nederlandse militairen overzee ooit, de twee politionele acties, de toenemende internationale druk en uiteindelijk de soevereiniteitsoverdracht.
Het boek beschrijft de constante strijd op het hoogste niveau tussen en binnen partijen, in het kabinet en het parlement, tussen Den Haag en Batavia, tussen politieke leiders en militaire bevelhebbers, de incidentele rol daarbij van koningin Wilhelmina en koningin Juliana. Het werpt een scherp licht op de tegenstellingen in de ministerraad die telkens weer tot ernstige politieke crises leidden, met als hoofdrolspelers, naast Drees, de laatste landvoogd Van Mook en belangrijke politici zoals Schermerhorn en Lieftinck, Beel en Romme, Stikker, Sassen, en vele anderen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Hessel Daalder, H. Daalder
Uitgever
Balans, Uitgeverij
ISBN
9789050186391
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2004
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
548