Zeven eeuwen Gevangenpoort

van Voorpoort van het hof tot museum

Prijs € 19,50

Niet beschikbaar

J. van den Hoeve, R. van Lit, J. Zijlmans

Paperback | Februari 2007 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De Gevangenpoort is een van de schaarse gebouwen uit de Middeleeuwen die de binnenstad van Den Haag nog rijk is. Het is bovendien een uniek monument. Oorspronkelijk maakte de poort deel uit van het grafelijke complex - het Binnenhof - dat ontsloten werd door drie poorten. Twee daarvan zijn afgebroken en alleen de Gevangenpoort, ook wel 'de voorpoort van het hof' geheten, resteert nog. De poort en haar ligging vertelt ons daarom veel over het ontstaan en de structuur van het oude grafelijke centrum van de stad. De bouwhistoricus Jan van der Hoeve beschrijft in de laatste hoofdstukken de bouwgeschiedenis van de Gevangenpoort. Hij behandelt de poort als onderdeel van het grafelijk kasteel en geeft gedetailleerd weer hoe de poort is uitgegroeid van een representatief poortgebouw tot het gebouwencomplex waaruit de Gevangenpoort nu bestaat. Door de vele illustraties en plattegronden is dit een diepgravend boek geworden over een uniek Haags monument en over de geschiedenis van recht en onrecht.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
J. van den Hoeve, R. van Lit, J. Zijlmans
Uitgever
Primavera Pers
ISBN
9789059970441
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2007
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Beschrijving

De Gevangenpoort is een van de schaarse gebouwen uit de Middeleeuwen die de binnenstad van Den Haag nog rijk is. Het is bovendien een uniek monument. Oorspronkelijk maakte de poort deel uit van het grafelijke complex - het Binnenhof - dat ontsloten werd door drie poorten. Twee daarvan zijn afgebroken en alleen de Gevangenpoort, ook wel 'de voorpoort van het hof' geheten, resteert nog. De poort en haar ligging vertelt ons daarom veel over het ontstaan en de structuur van het oude grafelijke centrum van de stad.

De bouwhistoricus Jan van der Hoeve beschrijft in de laatste hoofdstukken de bouwgeschiedenis van de Gevangenpoort. Hij behandelt de poort als onderdeel van het grafelijk kasteel en geeft gedetailleerd weer hoe de poort is uitgegroeid van een representatief poortgebouw tot het gebouwencomplex waaruit de Gevangenpoort nu bestaat.

Door de vele illustraties en plattegronden is dit een diepgravend boek geworden over een uniek Haags monument en over de geschiedenis van recht en onrecht.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
J. van den Hoeve, R. van Lit, J. Zijlmans
Uitgever
Primavera Pers
ISBN
9789059970441
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2007
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Ultieme leestip