Slaapwandelaars (e-Book)

hoe Europa in 1914 ten oorlog trok

Prijs € 6,99
Download direct dit e-Book
Ook beschikbaar als:

Christopher Clark

EPUB met digitaal watermerk | April 2014 |

Bekijk recensies
Gebaseerd op 1 beoordeling
Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Slaapwandelaars is een adembenemende reconstructie van de gebeurtenissen in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. Christopher Clark toont haarscherp hoe de moord op Franz Ferdinand escaleerde tot de totale catastrofe. De Groote Oorlog was het noodlottige gevolg van politieke ententes en de fouten van beleidsmakers. De Australische historicus Christopher Clark (1960) schreef eerder de bestsellers Iron Kingdom en Kaiser Wilhelm II. Voor Slaapwandelaars kreeg hij erkenning uit de hele geschiedkundige wereld.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Christopher Clark
Uitgever
De Bezige Bij Antwerpen
ISBN
9789460421983
Formaat
EPUB met digitaal watermerk
Publicatiedatum
April 2014
Bestandsgrootte
4637769 bytes
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
796

Beschrijving

Slaapwandelaars is een adembenemende reconstructie van de gebeurtenissen in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. Christopher Clark toont haarscherp hoe de moord op Franz Ferdinand escaleerde tot de totale catastrofe. De Groote Oorlog was het noodlottige gevolg van politieke ententes en de fouten van beleidsmakers.

De Australische historicus Christopher Clark (1960) schreef eerder de bestsellers Iron Kingdom en Kaiser Wilhelm II. Voor Slaapwandelaars kreeg hij erkenning uit de hele geschiedkundige wereld.

14-mei-2013

Saskia Bogaart

Clark herschrijft de geschiedenis van WO1.

Precies 37 dagen nadat op de 28ste juni 1914 aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie in Sarajewo werden vermoord is de Groote Oorlog een feit. De ironie is dat juist deze Franz Ferdinand Europa's beste hoop op vrede' was. Hij was politiek scherpzinnig en mordicus tegen een oorlog. Christopher Clark vertelt hoe Europa ten strijde trok. Het is het verhaal van beslissers – koningen, keizers, ministers van Buitenlandse Zaken, ambassadeurs, commandanten en een horde lager geplaatste militairen – die het gevaar naderden met voorzichtige, berekende stappen, met aandacht voor dreiging en risico, maar blind waren voor de gruwel die ze teweeg zouden brengen. Zoals inmiddels veel andere deskundigen (zie ook Andriessen) acht Clark Duitsland niet verantwoordelijk voor het debacle van WO1. Hij betoogt o.a. dat het aansluiten van Groot-Brittannië bij de Frans-Russische alliantie niet de angst voor Duitsland was, maar angst voor Rusland. Russische belangen in Perzië en Afghanistan bedreigden de veiligheid van Brits-Indië. Kaiser Wilhelm zelf lijkt zijn uiterste best te hebben gedaan om een Europees conflict af te wenden. Er waren weliswaar Duitse haviken die Sarajevo wilden gebruiken als een excuus voor een 'preventieve' oorlog tegen Frankrijk en Rusland, maar ook in Parijs, St. Petersburg en Londen waren militairen met dezelfde ideeën. Met zijn boek herschrijft Clark de geschiedenis van WO1. Waardering: ***** Recensie in Wereld in Oorlog

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Christopher Clark
Uitgever
De Bezige Bij Antwerpen
ISBN
9789460421983
Formaat
EPUB met digitaal watermerk
Publicatiedatum
April 2014
Bestandsgrootte
4637769 bytes Kb
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
796