Patriotten in Groningen 1780-1795

Prijs € 23,00

Uitverkocht

J.K.H. van der Meer

Hardback | Januari 1996 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Groninger Historische Reeks, 14 Redaktie: P.Th.F.M. Boekholt, Y. Botke, C.J.P. van der Ploeg, A.H. Huussen, J. Kossmann-Putto De patriottische episode in de geschiedenis van de stad Groningen is niet eerder apart belicht. Patriotten in Groningen heeft daarbij als uitgangspunt gekozen meer zicht op en inzicht in de personen en groepen te krijgen die in de patriottenbeweging van de stad een rol hebben gespeeld. Ook de omgeving waarin zij leefden en handelden krijgt ruime aandacht. Om na te gaan hoe het politieke bewustzijn zich heeft ontwikkeld in de periode ± 1750 - ± 1780, wordt allereerst een vergelijking getrokken tussen de orangistische 'revolutie' van 1747 - 1749 en de patriottische 'omwenteling' van de jaren tachtig. In het daarop volgende hoofdstuk wordt de sociale samensteling van de patriottenpartij onderzocht. In samenhang daarmee wordt uitgebreid aandacht besteed aan enkele families die het beeld van de stad in die tijd in belangrijke mate bepaalden. Hoofdstuk III schetst vervolgens de rol die de verschillende godsdienstige groeperingen hebben gespeeld in de stedelijke patriottenbeweging. De academie van Stad en Lande en de burgers van de civitas academica komen in hoofdstuk IV uitgebreid aan de orde. Enkele hoogleraren worden uitgebreid aan het woord gelaten, zodat hun opvattingen kunnen worden gepeild. Het laatste hoofdstuk behandelt de 'ondergrondse' periode van de patriotten.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
J.K.H. van der Meer
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023231127
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Januari 1996
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Groninger Historische Reeks, 14

Redaktie: P.Th.F.M. Boekholt, Y. Botke, C.J.P. van der Ploeg, A.H. Huussen, J. Kossmann-Putto

De patriottische episode in de geschiedenis van de stad Groningen is niet eerder apart belicht. Patriotten in Groningen heeft daarbij als uitgangspunt gekozen meer zicht op en inzicht in de personen en groepen te krijgen die in de patriottenbeweging van de stad een rol hebben gespeeld. Ook de omgeving waarin zij leefden en handelden krijgt ruime aandacht. Om na te gaan hoe het politieke bewustzijn zich heeft ontwikkeld in de periode ± 1750 - ± 1780, wordt allereerst een vergelijking getrokken tussen de orangistische 'revolutie' van 1747 - 1749 en de patriottische 'omwenteling' van de jaren tachtig.

In het daarop volgende hoofdstuk wordt de sociale samensteling van de patriottenpartij onderzocht. In samenhang daarmee wordt uitgebreid aandacht besteed aan enkele families die het beeld van de stad in die tijd in belangrijke mate bepaalden. Hoofdstuk III schetst vervolgens de rol die de verschillende godsdienstige groeperingen hebben gespeeld in de stedelijke patriottenbeweging. De academie van Stad en Lande en de burgers van de civitas academica komen in hoofdstuk IV uitgebreid aan de orde. Enkele hoogleraren worden uitgebreid aan het woord gelaten, zodat hun opvattingen kunnen worden gepeild. Het laatste hoofdstuk behandelt de 'ondergrondse' periode van de patriotten.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
J.K.H. van der Meer
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023231127
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Januari 1996
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Ultieme leestip